Leer uw kind zelf zwemmen

Uw kind zelf leren zwemmen, oftewel zelf zwemles geven, kan u vele voordelen opleveren. Zo kunnen kinderen die veel met hun ouders gaan zwemmen, vaak beter meekomen met de zwemlessen. Deze kinderen hebben minder angst voor het water en zullen in de meeste gevallen eerder hun zwemdiploma behalen.

Om sneller naar een volgend niveau over te gaan, stimuleren zweminstructeurs vaak het ‘zelf gaan oefenen’. Maar voor de meeste zwemouders is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan… Want hoe leert u nu op een goede manier een zwemslag aan? Waar moet u vooral op letten en hoe kan een fout worden gecorrigeerd? En zijn er ook dingen die u thuis alvast kunt oefenen?

 

Bespaar op het zwemtraject
Kinderen die veel met hun ouders gaan zwemmen, zullen met een groter zelfvertrouwen aan het zwemtraject deelnemen. Ze hebben al kennisgemaakt met de eigenschappen van het water en zullen (nieuwe) oefeningen efficiënter en sneller onder de knie krijgen.

Een bijkomend voordeel is het omzeilen van de wachtlijst. Want bij veel zwemlesaanbieders staat uw kind minimaal een jaar op deze lijst, terwijl u eigenlijk gewoon wilt beginnen. Door alvast zelf te gaan oefenen kan uw kind het eerste deel (de watergewenning) overslaan en direct in een hoger niveau instromen (zwemschool Turbo werkt zonder een wachtlijst).

Uw kind start dus met betere vaardigheden, waardoor u veel geld kunt besparen. Want het is immers bekend met zwemmen en leert hierdoor meestal sneller de zwemslagen aan. Een laatste voordeel daarbij zijn de veelvoorkomende zwemproblemen, zoals zwemangst, die uw kind vaak maandenlang in hetzelfde niveau kunnen laten hangen. Ook dit kunt u grotendeels voorkomen door zelf met uw kind te gaan met oefenen.

 

Wat kunt u alvast zelf doen?
Het zwemtraject bestaat uit meerdere onderdelen die uw kind voor de zwemdiploma’s allemaal moet beheersen. Gelukkig kunt u een heleboel zelf doen door regelmatig naar het zwembad te gaan. Want vooral in het weekend zijn er vaak extra mogelijkheden tot oefenen, zodat u uw kind zelf zwemles kunt gaan geven. Hierdoor kunt u met de meeste onderdelen uit de zwemles gewoon zelf aan de slag gaan. U kunt hierbij denken aan:

  • Watergewenning, zoals bellen blazen, onder water kijken, van de kant af springen
  • Drijven op buik en rug (in ondiep en diep water)
  • Borstcrawl en rugcrawl
  • Voetenstand voor rug- en schoolslag
  • Onder water zwemmen
  • Watertrappen

 

Hulp bij het zelf zwemles geven
Zoals u heeft kunnen lezen, zijn er genoeg onderdelen waarmee u aan de slag kunt gaan. Omdat al deze onderdelen tijdens een zwemles veel tijd kosten, raden wij het aan om deze vaardigheden alvast met u kind te oefenen. Hoe u dit het beste kunt doen?